Torták
4 tojásos (kb 27-28 cm átmérőjű tortalaphoz) Én általában ezt használom mindenhez
200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
(Ha kakaósat készítek, akkor 40 g kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.
A tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukrot, és kemény habbá verem az egészet.
Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukorot, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet).
Elkeverem óvatosan úgy hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer,
majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarom, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.
Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát
Párszor ezt megismételem,
majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is elkeverjük rendesen a masszát.
Ezután tortaformába tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, tűpróbával ellenőrizzük.