Madártej
Hozzávalók:
2 liter tej
8 tojás
20 dkg cukor ebből 5dkg a tojásfehérjébe, 5dkg a sárgájába kell)
2cs vaniliás cukor
1 ek liszt
2 cs. kakaós fonott kalács (mert mi igy szeretjük)
A tejet egy zománcozott nagy lábasban felteszem forrni 10 dkg cukorral és a vaniliás cukorral . Közben a tojásokat szétválasztom. A fehérjébe és a sárgájába is beleteszek 5-5dkg cukrot.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd a forró tejbe galuskákat szaggatok belőle és mindkét felét kifőzöm. Egy nagyobb méretű tálba szűrőkanállal kiszedem a habgaluskákat.
Mikor ezzel megvagyok a tojássárgáját kikeverem a cukorral és a liszttel 2 merőkanálnyi forró tejjel,és folyamatos kevergetés közben vékony sugárban a tejhez öntöm. Takarékon kevergetve sűrübbre főzőm.
Jénai tálba bele apritgatom a kalácsot. Rá merem a tojássárgájás tejet és a tetejére teszem a habgaluskákat.
