Pizza 2. (Isteni finom)
600 g finomliszt (BL 55)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 g olaj
15 g finom só
1 evőkanál porcukor
A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
(A több, könnyed dagasztás olajos felületen nagyon jót tesz a pizza tésztának. Az olajat beissza, egyre könnyebb, levegősebb és bársonyosabb lesz a tészta.)
Most 20 percig pihentetem, majd ugyanúgy – olajos felületen - dagasztom, mint az előzőekben.
Ez után a dagasztás után 30 percig pihentetem, és könnyedén megdagasztom újra.
Most is 30 percet pihenjen a tészta, ekkor készen áll a formázásra
Ekkor a felhasználásnak megfelelő részre osztom a tésztát, cipókat formázok belőle, meghintem kevés liszttel. Ezt követően formára igazítom, vagy pizza formába, vagy tepsire, lepényformára.
Lehet nyújtófával nyújtani is, és lehet a saját súlyával nyújtani a tésztát, majd az ujjainkkal a végső formára és vastagságra nyomkodni, igazítani.
Nem kell erőszakolni a tésztát, néhány perces pihentetésekkel erőszak nélkül is csodaszép vékonyra ki tudjuk nyújtani a tésztát.
A sütőformát mindig megspriccelem vagy kikenem olívaolajjal és meghintem egy kevés kukoricaliszttel. A tészta készen áll a további műveletekhez.
Tehát: Összeállitás-10perc pihi- dagasztás-10 perc pihi- dagasztás-20 perc pihi- dagasztás-30perc pihi- dagasztás-30perc pihi- formázás


