Újévi lencseleves
Hozzávalók:
10 dkg szalonna
1 pár virsli
50 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 ek liszt
2 dl tejföl
2 db babérlevél
1 ek mustár
só, bors
1/2 ek őrölt pirospaprika
Csipetkéhez:
1 db tojás
amennyi lisztet felvesz a tojás
Elkészítés:
Este beáztatjuk a lencsét.
Másnap felszeleteljük a hozzávalókat.
Az apróra vágott szalonnát 2 ek olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott vöröshagymát. Amikor üvegessé válik a hagyma, hozzáadjuk a sárgarépát, fehérrépát és az őrölt pirospaprikát. Felengedjük 1,5 l vízzel, és ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, mustárral.
Beletesszük a lencsét. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a lencse. Ekkor hozzáadjuk a karikára szeletelt virslit.
1 db tojással és liszttel csipetkét készítünk, majd belecsipkedjük.
A tejfölt kikeverjük a liszttel és kevés levessel, majd behabarjuk.
