Zürichi

Elöző este kezdjük:
 250 g finom liszt (BL55)
 6 g friss élesztö 
165  ml víz
Ezeket jól összedolgozzuk, egy sűrűbb tésztát kapunk eredményűl, majd konyharuhával letakarva egy huzatmentes helyre tesszük másnapig( de akár rá következő napig is pihenhet)
 
1-2 szem krumplit felteszünk kis kockára vágva főni
 
Másnap:
az elözö esti összes kovász
 375 g  finomliszt (BL55)
210 ml víz (a burgonya főzőleve+amennyi még kell, hogy 210 ml legyen)
25 g vaj 
10 g friss élesztö 
12 g só 
1 kisebb evőkanál 10%-os ecet
 2 evökanál főtt burgonya összetörve
 
Ezekböl  kenyértésztát dagasztunk,(ha szükséges még közbe lisztet szórunk alá ) kézzel könnyedén megoldható.Egy selymes tapintású tésztát kapunk. 
Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük(én ez idő alatt Limara kiflijét állitottam össze), majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. 
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, aztán  veknit formázunk belöle. 
Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is. 
A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét,de ki is lehet venni sütőpapirostól és úgy sütni tovább a rácson. 
Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hülés után már megvágható. 
Nagyon finom puha, még másnap is!
forrás: Katica konyhája