Burgonyás kenyér (isteni)

Hozzávalók:
84  dkg finom liszt (BL55)
26 dkg héjában főtt krumpli (vagy 4 közepes)
2,6 dkg só
4,2 dkg élesztő (pennys 1 egész kocka)
4 dl víz
4,2  dkg olvasztott zsír
1 csapott evőkanál (kisebb méretű) cukor
0,85 dl tej
1 kk. szódabikarbóna
 
(Természetesen ha 5 dkg az élesztő mindenből arányosan több kell)
 
A tejbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Várok míg jól felfut (kb 10 perc).
Egy tálba beleteszem a lisztet, a héjától megszabaditott főtt krumplit (amit reszelőn lereszelek vagy krumplinyomón átnyomok) hozzáadom a sót és a szódabikarbónát. Ezeket elkeverem.
Mikor felfutott az élesztő hozzáadom a lisztes keverékhez öntök hozzá langyos vizet és olvasztott (vagy lágy)  házizsírt.
Jó alaposan kidagasztom. Mig el nem válik  az edény falától és szép sima fényes felületű tésztát nem kapok.
1 órát meleg helyen kelesztem. Akkor jó, ha belenyomom az ujjam és lassan jön vissza a tészta. (ha egyből visszaugrik keletlen, ha ott marad az ujjam helye akkor túlkelt)
Ezután kissé átgyúrom, megformázom, sütőpapiros jénai tálba teszem bevagdosom és még fél órát pihentetem.
Ha pihent jó alaposan megspriccelem hideg vízzel a jénaim tetejét, és forró sütőbe kb 1 órát sütöm, az utolsó 10 perceben fedő nélkül.
(ha fedő nélkül sütjük akkor az első 20 percben forró sütőben sütjük, aztán visszább csökkentjük a sütőt és úgy sütjük)
Mikor szép a színe kivesszük a sütőböl és hideg vizzel alaposn megspricceljük.