Töki pompos, langalló, kenyérlángos
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
6 közepes db burgonya
-
5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
só ízlés szerint
A tetejére
-
1 nagy pohár tejföl
-
fokhagymakrém ízlés szerint
-
1 közepes fej lila hagyma
-
bármilyen felvágott( vastagkolbász, sonka) ízlés szerint kukorica ki mivel szereti
Elkészítés
A tésztához
- Akrumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
- Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
- Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
- A tésztát jól kidolgozzuk.
- Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
- Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogymindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
- Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-esfokozat)sütőbenelősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
- Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
- Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)