Kuglóf kelt tésztából
Hozzávalók:
A tésztát duplájára kelesztem, majd bőven lisztezett felületre borítom először a síma tésztát. Kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyanígy a kakaós tésztát is. Egymásra teszem őket, feltekerem, majd mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb kuglófformába teszem, hagyom hogy duplájára keljen
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.
A formában hagyom hülni, állítólag ettől szaftosabb lesz.
A kihült tésztát vagy símán megszórom porcukorral, vagy citromos, narancsos olvasztott vajjal átkenem.
1,5 dl langyos tej
15 dkg olv. vaj
csipet só
10 dkg cukor
1 citrom vagy narancs héja
2 tojás
1 tk. vanília kivonat
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 ek. kakaópor
5 dkg mazsola
Az élesztőt kevés langyos tejben egy tk. cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval lágy, fánktészta szerű kelttésztát dagasztok. Mikor kész kettéveszem, majd a felébe beledolgozom a kakaóport és a mazsolát.A tésztát duplájára kelesztem, majd bőven lisztezett felületre borítom először a síma tésztát. Kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyanígy a kakaós tésztát is. Egymásra teszem őket, feltekerem, majd mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb kuglófformába teszem, hagyom hogy duplájára keljen
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.
A formában hagyom hülni, állítólag ettől szaftosabb lesz.
A kihült tésztát vagy símán megszórom porcukorral, vagy citromos, narancsos olvasztott vajjal átkenem.
forrás: Limara péksége