Kuglóf kelt tésztából

Hozzávalók:

1,5 dl langyos tej

15 dkg olv. vaj

csipet só

10 dkg cukor

1 citrom vagy narancs héja

2 tojás

1 tk. vanília kivonat

50 dkg liszt

3 dkg élesztő


2 ek. kakaópor

5 dkg mazsola

Az élesztőt kevés langyos tejben egy tk. cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval lágy, fánktészta szerű kelttésztát dagasztok. Mikor kész kettéveszem, majd a felébe beledolgozom a kakaóport és a mazsolát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd bőven lisztezett felületre borítom először a síma tésztát. Kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyanígy a kakaós tésztát is. Egymásra teszem őket, feltekerem, majd mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb  kuglófformába teszem, hagyom hogy duplájára keljen
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.
A formában hagyom hülni, állítólag ettől szaftosabb lesz.
A kihült tésztát vagy símán megszórom porcukorral, vagy citromos, narancsos olvasztott vajjal átkenem.

forrás: Limara péksége

 

Készíts ingyenes honlapot Webnode