Fahéjas cukros rúd
Fahéjas cukros rúd
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
1,5 tk. só
5 ek. cukor
2 kisebb tojás
3 tojás sárgája
5 dl langyos tej
10 dkg puha vaj
5 dkg friss élesztő
A tejet meglangyosítjuk és 1,5 tk. cukorral elkeverjük majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig állni hagyjuk, míg az élesztő felfut
Addig egy tálba mérjük a többi hozzávalót, végül hozzáadjuk az élesztős tejet is. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük és 10-10egyenlő részre osztjuk. A darabokat óvatosan gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük. Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végére pudingos krémet teszünk, és onnan kezdve feltekerjük.
A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, egy ruhával letakarjuk és a sütő közelében kb. 45-50 percen keresztül pihentetjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra.
Míg sülnek megolvasztunk 3,5 evőkanál vajat és elkeverünk 8 evőkanál cukrot 1,5 evőkanál fahéjjal.
A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban. Rácsra tesszük hűlni őket
Pudingos kém: 3csomag vaníliás puding 9dl tejben felfőzve, 12ekcukorral édesítve. Miután kihűlt kb. 15dkgvajjal kihabosítva
