Croissant
Hozzávalók:
70 dkg liszt
140 g tejföl
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
30 dkg sajt
25 dkg olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A vajat 7 egyenlő kupacra osztottam egyenként kicsit megolvasztottam mikróban, hogy kenhető legyen Az első kinyújtott lapra kentem az első olvasztott margarint, megszórtam reszelt sajttal, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj és a sajt, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam.
A szélesebb felét késsel bevágtam és feltekertem , majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Éjszakára a hűtőbe tettem, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig
