Cifra kalács
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 1,4 dl langyos tej
- 300 g natúr joghurt
- 2 tojás
- 2 csipet só
- 8 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg friss élesztő
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2-4 evőkanál tej
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál kristálycukor
- 2 teáskanál tej
Elkészítés:
1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 4 evőkanál kakaóport és az 2-4 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a világos tésztára is ráhelyezzük a kakaós tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
4. Belehelyezzük egy sütőpapiros tepsibe. Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább.

