Bukta
Limara receptje alapján :
Hozzávalók:
60 dkg liszt
csipet só
3 ek. cukor
2 tojás sárgája
1 tojás
3 dl tej
6 dkg olv. margarin
2,5 dkg élesztő
lekvár + búzadara
+ 1 tojás a tetejére
Kevés cukros, langyos tejben elkeverem az élesztőt, hagyom kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok a kenyérsütőgéppel, a vajat csak a végén adom hozzá. A kenyérsütő üstjében hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, ujjnyi vastagra elnyújtom. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágom, mindre teszek bőven a lekvár+ búzadara keverékéből, egyesével feltekerem. Egy zománcos tepsit vajjal kikenek, ebbe sorakoztatom a tekercseket. Akkora tepsibe teszem, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. Egy ruhával letakarom, hagyom kb. 30 percig kelni, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojással lekenem. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. A tepsiből egyben borítom ki, hagyom kicsit hűlni, csak ezután tépkedem szét a kalácsokat.
Igy van eredetileg. Én a tepsibe rakás után betettem a hütőbe. Másnap reggel lekentem tojással és nem előmelegitett sütőbe tettem :)
Igy reggel finom friss buktát vittek a gyerekek iskolába.

