Tökfőzelék

Hozzávalók

  • 1 kg fagyasztott tök
  • 1.5 l víz (ha frissből készítjük, fagyasztottnál, amennyi éppen ellepi)
  • 3 csapott ek finomliszt
  • 2.5 dl tejföl (20 %-os)
  • 1 ek ecet (10 %-os)
  • 2 ek cukor
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
  • 2 csokor kapor (nagy )
  • 1 kávéskanál 
 
 

Elkészítés

  1. Feltesszük a tököt egy fazékban a vízzel, sóval, cukorral főni. Nem sokáig, kb. csak 2 percet, miután felforr.
  2. Közben csomómentesre kavarjuk a lisztet a tejföllel. Hozzátesszük a paprikát is.
  3. Keveseket kiveszünk több részletben a tök levéből, és a tejfölös lisztet ezzel felhigítva, (folyósra ) keverjük.
  4. Majd visszaöntjük a fővő tökhöz, jól elkavarjuk benne, és összeforraljuk.
  5. Az ecetet is beleöntjük, esetleg sózzuk, cukrozzuk még.
  6. Az apróra vágott kaprot most tesszük bele, egyet rottyantunk még rajta, és kész.