Zserbó
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt (+ amit felvesz)
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin
1 dl tej ( fél bögre)
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
20dkg lekvár (narancsos)
bevonat:
5 ek. kakaó
5 ek cukor
5 dkg vaj
1 tojás fehérje
10 ek. víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben 1 kockacukorral (1 teáskanál) felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipet sütőport és csipet sót majd jól összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35*25cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlemez széléig mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megkenjük lekvárral meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével, ráhelyezzük a másik lapot azt is hasonlóan megtöltjük erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
Ezt szobahőmérsékleten egy órán át kelni hagyjuk.
180 fokon előmelegitett sütőben addig lassan sütjük míg világos piros lesz a teteje(12-15 perc)
A kihült tésztáűra csokimázat kenünk.
Csokimáz:
A kakaót, a cukrot, a vizet simára keverjük és állandóan keverve gőz fölött sűrűre főzzük. Mikor felolvadt levesszük a gőzfürdőről és beledobjuk a vajat és addig keverjük míg elolvad.Mielött a tésztára öntjük belekeverjük a tojásfehérjét.

