Szalakális sütemény

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg sima liszt, 12 dkg sütőmargarin vagy zsír, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 csomag szalalkáli, fél dl tej, 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)

Hozzávalók a krémhez: 30 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 1 l tej, 5 evőkanál lliszt, 3 db tojás, 1-2 evőkanál kakaópor, 25 dkg sütőmargarin, 1 csomag vaníliás cukor


A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a lisztet, a margarint, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni. Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül. Ha a tészta kezd pirulni, kivehető a sütőből). Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény - vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.

A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál lisztet és 1-2 evőkanál kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot. Megtöltjük a hideg krémmel a lapokat. Ideálisan 1-2 napig célszerű a sütit hűvös helyen tartani fogyasztás előtt.