Almás tiroli rétes
Hozzávalók 3rúd tésztájához:
32dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, csipet só
a töltelékhez: 80 dkg-1kg alma, 10 dkg cukor ízlés szerint (nálam kb. 10 dkg), 1 tk fahéj,1 dl víz, zsemlemorzsa,a teteje megkenéséhez tojás.
A tészta hozzávalóit összedolgoztam, cipót formáltam belőle, és amíg pihentettem, elkészítettem a tölteléket.
Az almát meghámoztam, kis kockákra vágtam, a cukorral és a fahéjjal nagyon rövid ideig pároltam annyi zsemlemorzsát hintettem rá ami felszivja benne a nedvességet
A tésztát kinyújtottam olyan szélesre amekkora a tepsim, hosszában nyújtom(igy vágom fel 3 felé), minden lapom széléből levágtam két vékony csíkot(diszitésnek) közepére almás tölteléket raktam . Egyik oldalról behajtom a tésztát, megkenem tojással, ráhajtom óvatosan a másik felét. Majd az egészet lekenem tojással. A vékony csikokat S alakban ráteszem a tésztára díszitésnek, majd a másikat forditva, tepsibe sütőpapirra emelem és villával megszúrkodtam. Előmelegített sütőben sütöttem meg.
Kihűlés után szeletelhető.