Pásztortarhonya
- Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell felkockázva
- 100 dkg tarhonya
- 10 dkg füstölt húsos szalonna apróra vágva
- 1 evőkanál zsír
- 1 szál füstölt szárazkolbász feldarabolva
- 2 nagy vöröshagyma durvára kockázva
- 2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
- 3 nagyobb paradicsom vagy paradicsompüré
- 2 zöldpaprika felszeletelve (csípős is lehet)
- 40 dkg burgonya kis kockára vágva
- 1 evőkanál pirospaprika
- őrölt kömény
- só
- bors
- piros arany
- 1 erőleves kocka
-
Elkészítés: A szalonnát kevés zsiradékban kisütöm, majd benne előbb a vöröshagymát megpirítom, utána a fokhagymát is beledinsztelem. A húst hozzáadom, fehéredésig forgatom, majd megszórom pirospaprikával, beleteszem a zöldpaprikát és a paradicsomot, krumplit. Sózom, borsozom, őrölt köménnyel meghintem, majd saját levében a húst takarékon puhára párolom, végül zsírjára sütöm. A párolási idő alatt a füstölt kolbász darabkákat is beleteszem, és kevés száraz borral(elhagyható) is meglocsolom. Ha a folyadék elpárologna, szükség szerint pótolom, de általában elég a hús és a hozzáadott zöldségek leve.
Közben egy másik edényben kevés zsiradékon a tarhonyát (gáztűzhelynél lángelosztóval) folytonos keveréssel pirosra pirítom (kb. 10 perc). Felöntöm annyi vizzel, hogy ellepje+ még kb 2 ujjnyi. Ízlés szerint sózom.
Végül összekeverem a tarhonyát a hússal.