Pásztortarhonya

  • Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell felkockázva
  •  100 dkg tarhonya
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna apróra vágva
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 szál füstölt szárazkolbász feldarabolva
  • 2 nagy vöröshagyma durvára kockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
  • 3 nagyobb paradicsom vagy paradicsompüré
  • 2 zöldpaprika felszeletelve (csípős is lehet)
  • 40 dkg burgonya kis kockára vágva
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • őrölt kömény
  • bors
  • piros arany
  • 1 erőleves kocka
  • Elkészítés: A szalonnát kevés zsiradékban kisütöm, majd benne előbb a vöröshagymát megpirítom, utána a fokhagymát is beledinsztelem. A húst hozzáadom, fehéredésig forgatom, majd megszórom pirospaprikával, beleteszem a zöldpaprikát és a paradicsomot, krumplit. Sózom, borsozom, őrölt köménnyel meghintem, majd saját levében a húst takarékon puhára párolom, végül zsírjára sütöm. A párolási idő alatt a füstölt kolbász darabkákat is beleteszem, és kevés száraz borral(elhagyható) is meglocsolom. Ha a folyadék elpárologna, szükség szerint pótolom, de általában elég a hús és a hozzáadott zöldségek leve.

    Közben egy másik edényben kevés zsiradékon a tarhonyát (gáztűzhelynél lángelosztóval) folytonos keveréssel pirosra pirítom (kb. 10 perc). Felöntöm annyi vizzel, hogy ellepje+ még kb 2 ujjnyi. Ízlés szerint sózom.

    Végül összekeverem a tarhonyát a hússal.